BAYBURT İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

MESLEKİ ÇALIŞMALARDA BAYBURT ÜNİVERSİTESİ İLE İŞBİRLİĞİ

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün, İmam Hatip Liseleri ve İmam Hatip Ortaokullarında görev yapan tüm öğretmenler ile diğer lise ve ortaokullardaki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Kuranı Kerim ve Arapça derslerini okutan öğretmenlerine yönelik planlamış olduğu 2 haftalık Mesleki çalışma programı çerçevesinde düzenlenen seminer programı Bayburt Üniversitesi Gökhan Budak Konferens Salonunda gerçekleştirildi. 
MESLEKİ ÇALIŞMALARDA BAYBURT ÜNİVERSİTESİ İLE İŞBİRLİĞİ

Program çerçevesinde birinci hafta gerçekleştirilen etkinliklerden İmam Hatip Lisesi ve İmam Hatip Ortaokullarında görev yapan meslek dersleri öğretmenlerimize yönelik olan kısmı Bayburt Anadolu İmam Hatip Lisesinde, kültür dersleri öğretmenlerimize yönelik kısmı ise Hayırseverler İmam Hatip Ortaokulunda yapıldı. Seminer, Öğretmenlerimizin tebliğ ve bildiri hazırlayıp sunmaları ve bu bildirilerin çalışma gruplarında müzakere edilmesi şeklinde gerçekleşti.

Programın ikinci hafta gerçekleştirilecek olan kısmında ise “Meslek Gelişim Semineri” adı altında Bayburt Üniversitesi Rektörlüğü ile işbirliği yapılarak Prof. Dr. Gökhan BUDAK Konferans Salonunda bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

22.06.2015 Pazartesi günü;

·         Saat 9.00’da Eğitim Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslan GÜLCÜ tarafından Eğitimin Güncel Meseleleri (Küreselleşme, Teknoloji, İnternet, Sosyal Medyabağlamında) konulu seminer verildi. 

              ‘Eğitimin Güncel Meseleleri’ üzerine verdiği seminerde Eğitim ve Sosyal Medya ilişkisini katılımcıların soruları eşliğinde anlattı.

         Gülcü, sosyal medyanın zararları, internet kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler, teknolojinin zararlarından öğrencileri sakındırma, teknolojinin toplumu aşan yönleri, internet, bilgisayar ve eğitim gibi konularda açıklamalarda bulundu.

         Gülcü, “Sosyal medya aslında bizi sosyalleştirmiyor, sosyal hayatın dışına atıyor. Yapacağımız şey öğrencimize ve velimize sahip olmaktır. Toplumun en aydın insanları sizlersiniz. Bu bakımdan siz öğretmenlerimizi hakikaten çok önemsiyorum. Öğretmenlere saygı duyuyorum. Bu toplum sizinle kalkınacak. Bu toplumu siz kalkındıracaksınız. Onun için yeni bir hamle başlatalım. Yapacağımız şey, velilerimizi çağıralım, okul-aile birliklerini çağıralım. Telefon kullanımına son verip, internet kullanımına sınır koyalım. Belli dakikalarda, belli saatlerde, belli günlerde anneler ve babalar, çocuklarını takip etsinler. Nasıl olacağı konusunda milli eğitim müdürlüğü için bir çalışma yapmaya hazırım. Gerekirse bir saat velilere, öğretmenlere bunun nasıl yapılacağını konferanslarla anlatırım. Avrupalı, Amerikalı, gelişmiş ülkelerdekiler nasıl yaptıysa biz de öyle yapabiliriz. Biz de çocuklarımızı bu tehlikeden uzak tutabiliriz. Anne baba, okul-öğrenci-öğretmenler olarak çalışarak bunu yapabiliriz. Bu konuda kim çalışmak istiyor ise biz varız ”dedi.

·              Aynı gün saat 11.15’de Rektör Danışmanı Prof. Dr. Necmettin TOZLU tarafından Öncü bir eğitimci olarak Nurettin TOPCU ve Maarif davamız konulu seminerler gerçekleştirilmiştir.

            Tozlu,  Topçu’nun ‘Türkiye´nin Maarif Davası’ kitabından hareketle gençlik, millet maarifi, mektep ve muallim konularda katılımcıları bilgilendirdi. 

            Topçu’nun anasından sonra insanın kaderinin muallimin elinde yoğrulduğu sözlerini aktaran Tozlu, “Anne ve baba belli bir yaştan sonra etki edemez size, muallim etki eder. Her dediğini çocuğun zihnine asar. Önce güzel şeyler söyleyecek. Çünkü muallim şunu düşünecek: ‘Bu söylediğimden beni bir gün biri mesul tutacak.’ Allah mesul tutacak.  O çocuğun zihnine kötü şeyler aktaramaz. Onun için medeniyetler, hep muallimler tarafından kurulmuştur. Çin medeniyeti, Yunan medeniyeti, İslam Medeniyeti gibi. Büyük düşünceler, büyük devrimler hep öğretmenlerin, idealistlerin elinde yürümüştür. Bunları Topçu söylüyor ve diyor: Milletimizin başmuallimi Hz. Peygamberdir. O, öğretendir, inandırandır, yürütendir, kurtuluşa erdirendir. İki şeyi bir arada yapmıştır. Devlet yapısı ile muallimi birleştirmiştir. Peygamberden sonra muallim küçümsenmiştir. Hangi devlet muallimi küçümsediyse yıkılmıştır. Onun için muallimi küçümseme hakkımız yok, muallim ellerde yürüyecek. Hz. Ömer, Hz. Osman, Ebu Hanife bir muallimdi. Bizim medeniyetimiz bu muallimler üzerine kurulmuştur, gelişmiştir. Abbasiler, İslam medeniyetini bitiriyorlardı,  Topçu, eğer Osmanoğulları yetişmeseydi İslam medeniyeti bitmişti diyor. Onun için bunu tekrar yapacak olan Orhanlardır, Fatihlerdir ”diye konuştu.

23.06.2015 Salı Günü Programı İse;

·         Saat 09.00’da İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah HACIMÜFTÜOĞLU Türkiye Din Eğitimi ve İmam Hatip Liseleri (Cumhuriyet Dönemi Din Eğitimi),

       İmam-hatiplerin, ilahiyat fakültelerinin ve yüksek İslam enstitülerinin tarihi süreci hakkında katılımcıları bilgilendiren Hacımüftüoğlu, Türkiye’deki din eğitiminin 1920-24’ten sonraki döneminde İmam-hatip liselerinin zor dönemler geçirdiğini belirtti.

 ·         Aynı gün Saat 11.15’de Yrd. Doç. Dr. Ömer DEMİR tarafından ise Eğitimde Mesleki Gelişim ve Bir Eğitimcinin Başucu Kitapları konulu seminerinde;

       ‘Eğitimde Mesleki Gelişim’ konulu seminerde meslek gelişiminde en temel kavramlar olan bilgi, yeterlilik, yetenek, gibi kavramların yanısıra öğretmenlik mesleğininim kutsallığını ve mesleki gelişimdeki bütünlüğü sağlamada dinin katkısını anlattı.

Gençosman Mah. Turgut Özal Bulvarı No.113 Kat.1 PK. 69000 Merkez / BAYBURT - 0 458 280 69 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.