BAYBURT İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

BAYBURT BİLİM VE SANAT MERKEZİ ÖĞRENCİSİ , FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENİNİN DESTEĞİYLE TÜBİTAK PROJESİ İÇİN KENTTE YEMEKLERE LEZZET KATMASI AMACIYLA KULLANILAN TARHUN OTUNDAN KOLONYA ELDE ETTİ.

    Bayburt Bilim ve Sanat Merkezi 8. sınıf öğrencisi Mert Canoğlu, fen bilgisi öğretmeni Ceyhan Kızılgöz´ün danışmanlığı ile TÜBİTAK 4006 projesi için "Tarhun Kolonyası" çalışması yaptı.
BAYBURT BİLİM VE SANAT MERKEZİ ÖĞRENCİSİ , FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENİNİN DESTEĞİYLE TÜBİTAK PROJESİ İÇİN KENTTE YEMEKLERE LEZZET KATMASI AMACIYLA KULLANILAN TARHUN OTUNDAN KOLONYA ELDE ETTİ.

 

 

 

Kızılgöz,  yaptığı açıklamada, Bayburt yöresinde "dargun" olarak adlandırılan otun gıdalarda baharat olarak kullanıldığını söyledi.

Tarhun otunun Fransa, Rusya ve Anadolu´da yetişen üç farklı çeşidi olduğunu belirten Kızılgöz, "Anadolu´da yetişen formu daha çok Fransız tarhunuyla benzer özellikler göstermektedir. Rus tarhunundan bunu ayıran özelliği daha fazla aromatik bileşikler, daha fazla yağ asitleri içermesi ve tohumsuz vejetatif çoğaltılmasıdır" dedi.

Kızılgöz, Anadolu´da yetişen tarhunun daha çok Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi´nde yetiştiğini özellikle de Bayburt ve Erzurum arasında mikrofilorasının geliştiğini ifade etti.

Tarhun otunun antimikrobiyal ve antiseptik özelliğinden dolayı yurt dışında kozmetik sanayisinde kullanıldığını anlatan Kızılgöz, "Bayburt Bilim ve Sanat Merkezi olarak düzenlediğimiz 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı´nda Bayburt yöresine ait olan tarhundan, tarhun içerisinde bulunan yağ asitlerinden faydalanarak tarhun kolonyası ürettik" diye konuştu.

Kızılgöz, tarhun bitkisinin çok kuvvetli bir aromaya ve çok kuvvetli koku bileşenlerine sahip olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Bu özelliğinden faydalanarak koku üretmek istedik. Bir de bunun yanında antimikrobiyal ve antiseptik özelliklerinden dolayı böyle bir düşünce aklımıza geldi. Halk tarafından çok beğenildi. Hem koku olarak hem de farklı bir ürün oluşturduğumuz için. Bundan sonraki süreçte tarhunla ilgili gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra seri üretime geçmesini düşünürüz."

Kızılgöz, tarhun otundan elde edilen kolonyanın seri üretime geçmesi durumunda Bayburt yöresine özgü bir ürün olacağını da sözlerine ekledi.

Projede öğretmeninin danışmanlığı ile çalışmayı yürüten 8. Sınıf öğrencisi Mert Canoğlu ise Bilim ve Sanat Merkezinin yıl sonu fuarı için bu çalışmayı yaptıklarını söyledi.

Tarhun otunun antibakteriyel özelliğinden faydalanarak kolonya hazırladıklarını anlatan Canoğlu, "Hazırladığımız bu kolonyayı iki şekilde yaptık. Birinde tarhun otunu alkolün içerisinde çözündürerek, diğerini de tarhun otunun yağını çıkararak yaptık. Bilim fuarında da bu kolonyalar çok büyük beğeni topladı. Gelen kişilere de ikram ettik bu kolonyayı" ifadelerini kullandı.

Gençosman Mah. Turgut Özal Bulvarı No.113 Kat.1 PK. 69000 Merkez / BAYBURT - 0 458 280 69 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.